handball club 1951

Lipták: Vidieť veci reálne

Autor: sporta.sk, 09.09.2017

 

Len nedávno ukončil “po vzájomnej dohode” s vedením Slovenského zväzu hádzanej angažmán na reprezentačnej trénerskej stoličke. Svoje dvojročné pôsobenie pri kormidle "nároďáku" vidí a cíti ako nedokončenú prácu. V Sporte však už ťahá šiestu sezónu. Je si vedomý, že boli lepšie ale aj horšie sezóny = dobré časy - zlé časy. Lodivod Slovnaft Handbal Extraligovej HC Sporta Hlohovec Martin Lipták prestavuje tím mužov a hlavne pozerá sa dopredu. So svojím tímom ho čaká zaiste náročná úloha. Cieľ je jasný: postup do play-off Slovnaft Handball Exrtraligy.

Vráťme sa k reprezentácii, to je ešte dosť horúce. Aký je to pocit odísť “po dohode” od reprezentácie, od nedokončenej práce - navyše pred ďalšou kvalifikáciou? Národný tím mal - má predsa priority?
Nie je to pocitoch... hoci mi to je nepríjemné, kvôli dohode s hráčmi, že dokončíme spolu predkvalifikáciu o MS 2019. Tá dohoda platila do konca februára 2018, dokedy som mal platnú zmluvu so SZH a tú som chcel dodržať. Názor viceprezidenta SZH pána Ernöa Kelecsényiho bol, že už ďalšiu kvalifikáciu by mal začať nový tréner, keďže som nechcel pristúpiť na podmienku, aby som sa stal profesionálnym trénerom reprezentácie Slovenska mužov - t.j. na dennej báze, bez klubu. Takže sme sa dohodli o ukončení spolupráce. Táto práca bude ešte dlho nedokončená. Aj ja som sľuboval, že to omladím, ale na tých mladíkov si ešte musíme počkať. Máme ich, ale potrebujú čas. Podľa nášho mienkotvorného športového denníka sa za dva roky nič neurobilo, len sa prehrávalo a robila sa hanba, takže až taká strašná škoda môjho ukončenia  pôsobenia pri reprezentačnom kormidle to nebude….

Dva roky pri "nároďáku - o čom to bolo?
Prebral som reprezentáciu v stave, kde si hráči mysleli, že stačí prísť, dať si pár pív, potrénovať cvičenie traja proti trom, pozrieť si nič hovoriace video, pokecať, odohrať a vrátiť sa domov. Toto sa veľmi zmenilo a vážim si všetkých, ktorí chodili a neuveriteľne sa snažili prijať moje niekedy despotické podmienky. Myslím, že sa veľa urobilo z hľadiska disciplíny, taktiky a prípravy na zápasy. Pokúsili sme sa tomu dať systém. Dve obrany, kombinácie na 0-6, na 1-2 3, na osobku, presilovky, systém protiútoku, oslabenia, hra bez brankára. Toho času nebolo veľa, ale robili sme na tom pocitovo. Myslím, že to bolo postupne lepšie a lepšie. Naučili sa pozerať videá, rozmýšľať o súperovi a najmä o tom rozprávali. Náš zdravotnícky tím ich dával každodenne zdravotne do poriadku, niektorí nemali absolutne šajnu o regenerácii, stabilizačných cvičeniach, studenej vode… Možno pre niekoho nepodstatné veci, lebo aj tak sme nič neuhrali, ale pre mňa veľmi dôležité posuny. Za tie dva roky získalo mužstvo charakter, neodflákalo nič, o čom by som vedel. Niektorí hráči skončili u mňa preto, lebo všetko mali: skúsenosti, výkonnosť, vek... len charakter nie. Je to mužstvo, ktorému chýba bolestne stredná generácia medzi 24-28 rokov. Teraz je to na veľmi zrelých hádzanároch a veľmi mladých a neskúsených hádzanároch. Aj keď všeobecná mienka o mojom pôsobení na reprezentačnej stoličke je, že nemám byť na čo pyšný, tak to poopravím: Som na to pyšný, že som bol reprezentačným trénerom Slovenska a vďačný za túto možnosť. Som pyšný za spoluprácu s R. Štochlom, R. Antlom, A. Petrom, M. Puterom, M.Stráňovským, M.Mazákom, Ľ.Ďurišom, P. Dudášom, O.Rábekom, T.Urbanom, M.Volenticsom ... a všekými, čo sa mi "tam motali" a chceli so mnou spolupracovať, ako aj na spoluprácu s mojím realizačným tímom, ktorý odvádzal super prácu.

Trochu vizonárstva: O čom všetkom môže byť tento kvalifikačný cyklus, prípadne, kadiaľ vedie cesta k úspechu - postupu do ďalšej časti kvalifikácie?
Cesta je aj cez neúspechy a prehry. S niečím sme začali a ja osobne vidím progres. Ide to pomaly a niekedy ani nie je s kým, ale chce to trpezlivosť. Stredná generácia nám chýba a toto musí slovenská mužská reprezentácia prekonať.

Môže Váš nástupca pri reprezentácii Heine E. Jenssen byť úspešný už teraz v nadchádzajúcej kvalifikácii?
Osobne, veľmi im to želám.

Čo budete robiť ďalej okrem trénerskej praxe v Sporte? Žeby sa otvrárala cesta pre manažérske - športové ambície?
Myslím, že to necháme plynúť do konca tejto sezóny a potom sa uvidí. Nebojím sa, že by som ostal bez práce, či už v Hlohovci alebo niekde inde. V akej pozícii to ešte neviem. V trénerskej už asi pravdepodobne nie.

O slovo sa hlási nová edícia extraligy s novým názvom Slovnaft Handall Extraliga. Najprv ale, je niečo, čo Vás mrzí v uplynulej sezóne: Extraliga - reprezentácia?
Je mi smutno, že sme vlastne nič nezískali. Keby sa hrala Česko-Slovenská liga, tak by potešila  jedine  účasť v nej, ktorú sme si uhrali 6. miestom v Extralige. Reprezentácia - veľa pozitívneho hlavne v prístupe a myslení, ale bohužiaľ žiaden veľký výsledok nepotešil až na bod z Ruska.

Ako vidíte súčasnú Slovnaft Handball Extraligu na jej začiatku - hrací model, účasť prešovského B-tímu? Aké zápasy môžeme očakávať?
Podľa dostupných informácií veľa dobrých hádzanárov odišlo do zahraničia a mužstvá v "SHE" sa budú dopĺňať mladými hráčmi. Z jednej strany výborné, že sa to omladí, na druhej strane musia byť fanúškovia pripravení aj na viac zápasov nižšej úrovne. Však uvidíme. Prešovské “ béčko" je pre mňa lepšia alternatíva ako Pezinok. Hoci si vážim Pezinčanov, že bojovali dokonca, ale tie zranené kolená hovorili o tom, že sa tam asi veľa netrénuje. Keď za Prešov "B" budú hrať aj hráči, ktorí nebudú hrať za A - tím, tak to bude prínos.

Aký  pohyb hráčov nastal v kabíne mužov Sporty? Kto odišiel, kto prišiel. Aké sú ešte ďalšie možné posily na začiatku sezóny? Chystá Sporta v tomto smere aj najaké veľké hráčske prekvapenie?
Prekvapenia sú na Vianoce a v pôrodnici.(smiech) Nie, nič sa nechystá. Prišli talentovaní M. Hajko, L. Péchy, D. Šatura a L. Rakús z nášho dorastu, 18 ročný pivot R. Demko z Trebišova, 22 ročný Černohorec B. Cupara - ľavák na pravú spojku a v talóne je ešte srbský ľavák na pravé krídlo A. Kerič. Odišli M. Briatka, I. Chiseliov, L. Majbík, G. Papp, I. Markovič, trochu nečakane aj L. Dačevič a kariéru kvôli zdravotným problémom prerušil M. Kosák. Oslovili nás viacerí hráči, ale niektorí sa viac neprihlásili, niektorí sa rozhodli inak. Keď to bude potrebné, tak sa káder doplní podľa potreby a možností.
Aké ciele a ambície, najmä v Slovnaft Handball Extralige má Sporta v nadchádzajúcom období?
Cieľ je stále rovnaký - dostať sa do play-off. Môj osobný - keď budú naši mladíci schopní ťahať extraligové zápasy, budem nad mieru spokojný.

Čo si želáte na začiatku hádzanárskej sezóny?
Na to, akí sme malý šport, je tu veľa zloby a peny okolo úst, sporov a hádok. Trochu sa dať dokopy a spolupracovať. Menej pseudoodborníkov, viac entuziazmu, nemaľovať si vzdušné zámky a vidieť veci reálne.

 

Posled. zápasy
Muži

Žiadny zápas

Nasled. zápasy
Muži

Žiadny zápas

Tabuľka Muži

Informácie

HC SPORTA Hlohovec
1.liga žien

Rozpis zápasov / tréningov