handball club 1951

Na slovíčko s Lukášom Gálikom

18.02.2021

S Lukášom Gálikom v jeho hádzanárskych začiatkoch to vyzeralo tak, že patril v zápasoch na ihrisku vždy k tým najlepším hráčom - súpera. Takto do éteru sa priznal v ďalšej epizódke Na slovíčko. V roku 2018 ho však to putovanie za hádzanárskym chlebíčkom zaviedlo z Prešporku do Fraštáku. Pomerne rýchlo sa nielenže uchytil v A-tíme Sporty, ale pomerne rýchlo sa dostal medzi tých, ktorých hlohovské publikum začalo obľuovať. Tá obľúbenosť mu vydržala aj v týchto časoch. Kto nepozná Lukáša, tak sa žiada povedať, že je to vtipný, rozumný chalan a navyše vie byť patrične kritický - aj k tým veciam športovým a hádzanárskym. U kukučkovcov patrí do širšieho reprezentačného výberu, kde konkurencia je na brankárskom poste - na rovinu povedané - poriadne veľká. Ešte toľko na doplnenie, že popri svojej role brankárskej jednotky u mažárovcov sa v Sporte podujal pomaličky venovať aj jeho nasledovníkom - brankárom. Žiaľ pandemická situácia nielen jemu v tomto prípade vystavila stopku.
Nuž teda, Lukáš Gálik, na slovíčko!
Gálik
Môžeš objasniť, ako si sa dostal k hádzanej a kedy si prišiel na to, že brankársky post je ten, kde chceš hrať?
"K hádzanej som sa dostal tak, že som chodil na športovú základnú školu v Považskej Bystrici. Pôvodne som tam šiel, pretože moja mamina tam učila a mal som to hneď za barákom. Keď som bol vo štvrtom ročníku, uskutočnil sa zápis do hádzanárskej triedy a keď som videl, že sa zapísali všetci chalani - spolužiaci z triedy, urobil som to isté. V tom čase bola hádzaná v Považskej Bystrici na vrchole a tak každý chalan chcel byť ako Baďura, Trabelssie, či Tůma. Zhodou okolností v tom čase tam ako mladý perspektívny hráč pôsobil aj náš súčasný tréner Samo Mažár.”
Prečo brankársky post?
"Začínal som na pravom krídle, ale keďže som bol v každom zápase najlepší hráč súpera, skúsil som ísť do brány, kam ma to aj viac ťahalo. Mimochodom, môj otec bol kedysi futbalovým brankárom. A akosi mi to tam vydržalo až doteraz, čo je už cez 10 rokov."
V Hlohovci si od roku 2018, kedy si prišiel od nášho neďalekého rivala z ŠKP Bratislava. Ako zatiaľ hodnotíš svoje pôsobenie v Sporte?
"V Hlohovci sa cítim veľmi dobre, rýchlo som zapadol do mladej partie chalanov, ktorým hádzaná chutí.”
Zišli ste sa výborná partia, ktorá bojuje a maká v každom zápase. Skús zhodnotiť túto sezónu, ktorá sa bohužiaľ kvôli pandémii hrá tak, ako sa hrá.
"Čo sa týka tejto "korona sezóny", je to náročné. Ja osobne mám za sebou 4 karantény a našťastie už aj pozitívny test, tak verím, že ďalšie výpadky už neprídu. Ťažko sa dá budovať a držať forma družstva, keď každú chvíľu niekto na 10 dní vypadne. V každom jednom klube je to rovnaké, čiže nemáme sa na čo vyhovárať."
Klasika na záver - tvoj vysnívaný klub?
"Vysnívaný klub nemám, chcel by som hrať čo najdlhšie a v klube, kde budem šťastný a hádzaná mi bude robiť radosť. Bez toho to nepôjde, ani kebyže hrám za Barcelonu."
Galik 4

Posled. zápasy
Muži

Žiadny zápas

Nasled. zápasy
Muži

Žiadny zápas

Tabuľka Muži

Informácie

HC SPORTA Hlohovec
1.liga žien

Rozpis zápasov / tréningov