handball club 1951

Talent českej hádzanej Kývala v Sporte na maródke

29.01.2018

Pred vyše rokom prišli zo susedných Čiech správy o českom mladíkovi, že je to supertalent a jeho príbeh pripomína rozprávku. Len čo obliekol seniorský dres v Dukle Praha, a striebro v českej extralige, zahral si semifinále európskeho pohára. Samozrejme hneď si vypýtal aj pozvánku do českého národného tímu. Po športovej stránke, Daniel má ťah na bránku a tréner českej reprezentácie Jan Filip sa nechal počuť, že „z dlhodobého hľadiska na neho spoliehame.“ Osud tohto hráča sa aj z pohľadu Sporty v závere jesene minulého roka vyvíjal veľmi pestro. Angažovanie Kývalu v maďarskom klube nevyšlo a následne v októbri minulého roku prijal ponuku so Sporty. Po jeho príchode ožila nielen hra tímu, ale v tabuľke sa z dna vyškriabali Liptákovci medzi najlepšiu šestku v lige. Kývala jej v šiestich zápasoch pomohol až 47 gólmi, čo činí priemer 7,83 gólov na zápas. Zaujímavé je, že je to v Slovnaft Handball Extralige momentálne najvyšší priemer gólov na odohratý zápas. Taký nemá ani zatiaľ najlepší strelec v extralige Bruno Butorac z majstrovského Tatrana Prešov. Obrovská smola nastala krátko pred zimnou prestávkou v extralige. V predposlednom zápase jesene s ŠKP Bratislava prišlo smolné a zároveň nepríjemné zranenie kolena, ktoré dlhodobo vyradí Kývalu z hry. Talent českej hádzanej si nechtiac bude musieť dlhšiu dobu v Sporte odbiť maródku a čo je horšie, bude jej pravdepodobne veľmi chýbať v nadchádzajúcich zápasoch.

V Hlohovci ste toho práve pre zranenie veľa nestihol. Ale fakt je, že ste tímu výrazne pomohol. Čo teda hovoríte na to doterajšie – síce krátke – pôsobenie v Sporte?
Som spokojný, že sme päťkrát nestratili body a posunuli sa v tabuľke vyššie. Tešil som sa, že tímu pomôžem ešte v play-off, ale bohužiaľ to nevyjde.

Čo sa presne stalo v zápase s ŠKP Bratislava, že ste sa vážne zranili?
Protihráč ma fauloval vo výskoku a ja som pod zlým uhlom dopadol na moju ľavú nohu. Koleno to nevydržalo a mierne „vyskočilo“ von. Neskoršie sa ale ukázalo, že som si roztrhol predný zkrížený väz a poškodil chrupavku.

Ten čas, ako ste zranený ide asi dosť mizerne a pomaly. Ako ste trávili čas, zatiaľ kým ste išli na operáciu?
Snažil som sa potrénovať, ako som mohol. Od tej doby, čo môžem chodiť, mi čas ubieha rýchlejšie.

Ste intenzívne v kontakte s trénermi a hráčmi Sporty?
Trénera priebežne informujem, ešte po operácii chcem podstúpiť rehabilitácii v Hlohovci a dať sa čo najrýchlejšie do poriadku.

Aké sú vyhliadky, kedy by ste mohol byť späť na ihrisku – aspoň približný odhad?
Vypadá to na zhruba 6 mesiacov, než budem môcť ísť do plnej záťaže. Sezóna tak pre mňa skončila práve zápasom s ŠKP a ja sa už sústredím na tu ďalšiu.

Máte v záujme pôsobiť aj naďalej v Sporte alebo si to namierite do iného klubu? Aké sú vaše plány a vízie v tomto smere?
Prišiel som s tým, že chcem tímu pomôcť a to som zatiaľ nestihol tak, ako by som si to predstavoval. Takže chcem pokračovať ešte tu. Záleží aj na tom, či sa vedenie Hlohovca dohodne na výchovnom s mojím bývalým klubom.


V Chorvátsku počas ME 2018 mala Česká republika želiezko v ohni. Čo hovoríte na vystúpenia vašej krajiny na šampionáte?
Moc sa mi to páči, ako hrajú. Výsledky boli zatiaľ výborné.


Boli ste s niekým zo súčasnej českej reprezentácie počas šampionátu aj v kontakte? Ak áno, tak s kým?
Píšem si akurát často s Didoum Mubenzemem.


Zdroj foto: https://prazsky.denik.cz

Posled. zápasy
Muži

Žiadny zápas

Nasled. zápasy
Muži

Žiadny zápas

Tabuľka Muži

Informácie

HC SPORTA Hlohovec
1.liga žien

Rozpis zápasov / tréningov